Byl jednou jeden domeček

Po dlouhých letech se vracím ke své lásce, k šitým knížkám.

První knížku jsem ušila v době, kdy u nás nebyl tento typ hračky moc rozšířený. Pár zahraničních značek bylo na trhu k mání, třeba německá Haba, ale jinak moc ne. Vesměs šlo o jednoduchá barevná či kontrastní leporela. Filcové quiet booky na svůj den v Čechách teprve čekaly a jejich boom nastal v posledních pár letech. K filcu jsem si však nikdy cestu nenašla. Sice se s ním dobře pracuje, netřepí se, nemusí se podžehlovat, podšívat a jinak začišťovat, pro děti je to ideální materiál k tvoření, ale bavlněné nebo lněné plátno v jeho struktuře nikdy nenahradí.

K textilní knížce jsem se dostala přes tvorbu pro nevidomé před více než 15 lety a byla to oblast, která mě tehdy úplně pohltila a chtěla jsem se jí věnovat více, zvláště šité terapeutické pomůcky pro handicapované mne velmi oslovily.

Dvě mé knížky byly v roce 2008 oceněné jako SPRÁVNÁ HRAČKA. Ušila jsem jich vlastně jen pár, protože byly strašně pracné a časově náročné. 

sprh

 

Putování malé Agnes zůstalo dokonce archivované na >> Fleru, kde jsem knížku v roce 2008 představila. Tuhle bych docela ráda po tolika letech viděla, věnovala jsem jí strašného času. Pamatuji si, jak jsem si stříhala papírové modely, aby mi ty skládačky pasovaly do sebe :)

000036061_mhuzsrsgkqylxzjpmcib

000036065_adwchmvfnutrnkpmrjlf

 

Krátce nato jsem navrhla knížku jako otevírací domeček bez stránek, zato s prostorem pro hraní pohádky, např. o Rukavičce nebo o zajíci a lišce. Byly bohatě ručně vyšívané. Tehdy jsem ten nápad vydolovala ze své hlavy. Pinterest tenkrát ještě neexistoval a inspirace se dala čerpat leda tak z černobílých časopisů z knihovny. Na této fotce je moje třetí dcera Terezka, tzn. že je to z doby někde před 11 lety, to snad ani není možné! :)

p19

 

V téže době vznikla knížka Klíčení, která je kompletně ručně vyšívaná. Intenzivně jsem ji tvořila celý měsíc a mám ji navždy spojenou se svou třetí dcerou Terezkou, které v té době bylo pár měsíců. Knížka byla v roce 2010 představená na trienále ilustrační tvorby v Uherském Hradišti a pro mne to byla velká čest ocitnout se na chvíli vedle takového prestižního výběru ilustrátorů.

 

klíčení-1

000035815_crgltkztegszhwsqzxyu

000035865_mlemhkynxrstwmqzjhwr

 

Dnes se ke knížkám vracím v jednodušší formě. Nechybí oblíbené kapsičky, které malé děti milují a dokáží do nich vkládat do omrzení vše, co jim zůstane za nehty. Záměrně jsem netvořila didaktické prvky, protože dnes je na trhu mnoho měkkých knížek, které jsou skvěle zpracované. Sami světoví výrobci objevili velký potenciál textilních knížek a dokázali ho maximálně zúročit. 


knizka1


Nově jsem se zaměřila na otvírací domeček, který je v duchu mých hraček a výšivek jemný a jednoduše hravý. Novinkou je, že je kniha ozdobená jménem dítěte, kterému bude určená. Na cedulku mohu vyšít nejen jméno, ale i datum narození. Tím hračka získá hlubší vztah ke svému majiteli.

knížka Karkulka10


Pro začátek jsem navrhla dva typy knížek: pro panenky a pro lesní kamarády.

knizka3


Knížky jsou ušité je v kombinaci bavlněných a lněných pláten, zapínají se na suché zipy, které zvládne obsloužit i malé batole a když ho při hraní zmůže únava, může si hlavičku opřít o domeček, který je měkce podšitý vrstvou rouna jako polštářek.

 

kniha medved5


Polštářky a peřinky jsem po zvážení a zkušenostech napevno přišila, aby se neztrácely.

knížka Karkulka6

 

A co by to byla hračky od Brodity bez výšivky!

kniha medved4

knížka Karkulka14

 

Nahlédnout do obchodu můžete ZDE.

 

knizka5


A koho zajímají textilní knížky více, párkrát jsem o nich psala na hračkovém blogu ZDE.

Zpět do obchodu