Malé radosti v těžkých časech

Všichni s napětím sledujeme události na Ukrajině, sama si říkám, čím mohu přispět? Ve své situaci čtyřnásobné samoživy mám omezené možnosti a podpora Člověka v tísni je pro mne to nejmenší. 

Myslím, že v konfrontaci s děsivými událostmi si nyní každý vážíme toho, co máme: suchou postel, střechu nad hlavou a milované lidi při sobě. 

Přemýšlela jsem, jak mohu ulevit sobě a druhým, protože tahle tíha se nesejme ze dne na den. A myslím, že je dobré i v těžkých časech hledat světlé chvilky a rozptýlení. Zvláště pro děti.

Pro rozčeření tíhy dní vám posílám střih na masopustního koníčka.
Můžete ho ušít svým dětem nebo vnoučkům. Nebo si ho ušít s nimi. Můžete ho šířit volně dál.

klibna

 

Střih si stáhněte do svého počítače kliknutím na obrázek a vytiskněte. Formát A4.

 

koník klibna střih

Postup je jednoduchý.

Střih je papír A4. Ke střihu si přidejte cca 6mm švové přídavky.
Nejprve si ušijte ruce a nohy, vyplňte vláknem a otvor ručně zapošijte. Pak sešijte hlavu k tělu zvlášť přední díly a zadní díly. Našijte na lícové straně uši a ke krku všijte hřívu. Celé tělo pak po obvodu sešijte. Dolním okrajem tvar obraťte z rubu na líc a vyplňte dutým vláknem. Přišijte kruh jako základnu. Nakonec přišijte ruce a nohy. Pokud je budete přišívat skrze tělo a vpichovat do stejného místa, budou se končetiny krásně hýbat. Přišijte koníkovi ocas. Podle svého gusta koníčka dozdobte.


 


Co je klibna?

Maškara koně, kterého zastupoval buď jeden člověk v masce nebo dva či tři lidé, pokud měl na klibně jet ještě jezdec. V masopustních průvodech se objevovaly i varianty kozla nebo jelena. V některých oblastech vedla koně postava Žida. 

Masopust pomalu končí, ve středu 2.března začíná Popeleční středa a nastává období půstu a očekávání Velikonočního tajemství.

Foto z Roztockého masopustu. Více informací najdete také na webu Národního ústavu lidové kultury (třeba zde).

Roztocký-masopust

Zpět do obchodu