Jak podniká čtyřnásobná samoživa

Jak se podniká čtyřnásobné samoživě?
 
brodita atelier

Pamatuji se, jak moji přátelé na otázku, jaké to je vychovávat 5 dětí, odpověděli: To páté už se vychovává samo. To bylo zhruba před 20 lety. A já dumám, kde vezmu to páté dítě, abych mohla říci něco podobně nad věcí neboť nevím, kde dělám chybu, protože moje čtyři dcery se rozhodně nevychovávají samy :))

Čtyři děti jsou hlavně čtyři upovídané hlavy. Nejsou to naštěstí rozhádané dračí hlavy, ale co hlava, to jiná povaha, jiné talenty, jiná přání a kupodivu i jiný vkus. Navzájem se inspirují, přesto si jde každá svým specifickým směrem. Baví mě sledovat jejich tak rozdílné cesty a jsem zvědavá, kudy se budou vinout dál.
 
IMG_4842

Pokud mnohonásobná samoživa plně neovládla umění teleportace v čase a prostoru, naučila se určitě umění IMPROVIZACE.
Z dob mého dětství v tuhém socialismu jsem leccos pochytila, ale teprve samoživitelství s dlouhodobým nedostatkem peněz mi pomohlo dosáhnout mistrovství v improvizaci.

❣️ Samoživa se naučí na věci kolem sebe dívat z mnoha úhlů a skvěle využívat věci, které by jiný odložil jako nepoužitelné. Pociťuje radost při návštěvě obchodu s železářskými nebo stavebními potřebami a nikdy! na vystavené věci nehledí jako na ty, k jejímuž účelu byly vyhotoveny. Protože vždycky se dají použít zcela odlišným a překvapivým způsobem!

❣️ Malé dítě, malé starosti, znáte to. Kdysi mi terapeutka říkala: teď jsou děti malé, potřebují Vaši péči a lásku, až budou větší, budou potřebovat Vaše peníze. A měla pravdu! Nastupuji do období, ve kterém se oddělují zrna od plev a obstojí jen nejsilnější neb přežít odrůstání a dospívání 4 dcer je hotový adrenalin a frontální útok na peněženku.

Covidová doba mě na jednu stranu svázala ruce, na druhou mě donutila udělat kroky, které bych asi neučinila. Pomohla mi zastavit se a říci si s VDĚČNOSTÍ: Díky za den bez bolesti, za zdraví svých dětí a mých nejbližších, za vlastní střechu nad hlavou, za přísun práce. A že už druhé léto sjíždím zimní pneu, protože nejsem schopná přes hromadu povinností dojet do servisu, mě nestresuje, protože život se koneckonců točí na jiných kolečkách.
 
❣️ Přestala jsem spěchat a toužit podnikatelsky růst. Často mi do cesty chodí lákavé nabídky, které by vedly k růstu firmy. Říkám si ale, proč? Šít víc a víc hraček. Najmout švadleny je strašně jednoduché a lákavé, ale proč? Jedna ukrajinská autorka kdesi napsala, že by chtěla svět zaplnit krásou. A k tomu není zapotřebí mít velkou firmu. Mně to přijde až metafyzicky výstižné. Nějak to koresponduje s mojí celoživotní potřebou být užitečná. Jako ten čmelák z Makového mužíčka.

Takže tímto směrem se budu dále ubírat. A budu ráda, když mě budete doprovázet a občas podpoříte nákupem, protože doma mám 4 malé dračice :) ❣️
 
Zpět do obchodu