Muchláčci - hračky pro miminko

Srdcovky u mě vznikají vždycky dlouho. Tahle obzvláště dlouho. Její kořeny se táhnou až do roku 2009, kdy vznikl první Zavináč. Zvířátko, jehož principem bylo svinutí těla jako kabátku, do kterého se skryje mládě. Zavináče považuji za svůj nejoriginálnější nápad. Je to parafráze mateřského objetí, kterého není nikdy dost. 

zavináč-3

zav31_v  kzhgghxpounsih

Bez-názvu-7


Ačkoliv Zavináči vznikali dlouhé roky jako mé autorské solitéry, po odchodu ze Šapita v roce 2014 jsem se jim už nevěnovala. Ale nedal mi ten nápad spát, má tolik možností, jak jej rozvinout dál. Řekla jsem si, že navrhnu jinou hračku, u které opět použiji motiv objetí. A tak vznikly Pelíšky. Není u nich motiv zavinutí tak výrazný, protože jsem se později z mnoha důvodů rozhodla pozměnit zaměření hračky na muchláčka pro miminko, ale i tak nabízí prostor pro dětskou hru.

Ukážu vám, jak jsem došla k mým muchláčkům a co mne na té dlouhé cestě inspirovalo.

V roce 2016 jsem začala usilovně pracovat na vzorcích a vznikl prototyp soví mámy, v jejímž středu na bříšku byla kruhová kapsa, která měla evokovat dutinu stromu, ve které soví mláďata tráví svůj dětský věk. Kruh mě natolik učaroval, že jsem na něm nakonec založila své Pelíšky. Sovička ale byla stále příliš podobná původním Zavináčům a množství kapsiček bylo zdlouhavé na výrobu. Vzniklo hodně variant a objevila jsem další možnosti, jak ten kousek látky pojmout, byly stále složitější, ale i zábavnější. Snad bude ještě příležitost se k nim vrátit.

IMG_4509


Pak jsem zahlédla tohoto muchláčka od francouzských výtvarníků značky Les Deglingos, kteří přidali poutko pro dudlík. Jednoduché, praktické.

18ed23abbf4b26d68f1ef4baa94a72f3_1 


Na pár měsíců jsem svůj soví nápad odložila. Párkrát jsem se znovu vrátila, strávila nad ním mnoho hodin a zase odložila. Když jsem se rozhodla, že z Pelíšků bude muchláček, porozhlédla jsem se po netu, abych viděla, jaké jsou možnosti takové usínací dečky a také abych se vyhnula osvědčeným cestám. Zaujala mne tato autorka, která prodává na Etsy. Líbí se mi řešení hlavičky, kdy v natažené poloze zvířátko budí dojem, že leží na bříšku a když se hlava překlopí dopředu, tak získává jiný výraz. Její muchláčci se zdají být rozměrově mohutní a přijdou mi nápadití, i když je mi výtvarný styl vzdálený.

iap_640x640.1301415430_h63v35nb 9211baab2ddc262c8a461df48ec99788 iap_640x640.1317971818_9tq26dme


Muchláčci se šijí buď s hlavičkou všitou na okraj těla nebo doprostřed, jsou barevně i tvarově různorodí, od jednoduchých čtverců po složitěji šitá těla. Možností je hodně a mnozí výrobci se snaží odlišovat od druhých. Např. holandská firma Label-Label (vlevo) se specializuje na hračky se všitými štítky, německý velikán Sigikid (uprostřed) na jednoduchý design a francouzské značky LesDeglingos a Ebulobo (vlci vpravo) na nápaditou kombinaci materiálů a promyšlený crazy styl.

bmuchlacek-auticko.jpg.450x450_q85_upscale   14924_40862baby-bigbos-le-loup.jpga76999b6dedc47666d69caffa8659a97 

Zadáte-li si heslo na Pinterestu, nabídne se vám velké množství nejrůznějších muchláčků, často podobné sobě navzájem či jiným původním tvůrcům. 

Když jsem loni získala do dílny vlastní výšivačku, okamžitě mi do hlavy naskočily Pelíšky (spolu s textilními pohádkami). Na začátku roku 2019 jsem se opět k Pelíškům vrátila. Vypustila jsem všechny postranní kapsičky, jak jsem je navrhla u Zavináče a zaměřila se pouze na kruh, který jsem ozdobila výšivkou, typickou pro daný druh zvířátka. Neustále jsem přešívala jednotlivé tvary, protože v látce vypadají kresebné návrhy jinak.

IMG_8113

IMG_8527

IMG_8533


Přidala jsem tři poutka, z nichž jedno je skryté uvnitř kapsy a je určeno pro uchycení klipu na dudlík. Druhé slouží k zavěšení celé hračky a třetí k připnutí jiné hračky nebo kousacího kroužku. Často používané různé střapce a stuhy k žužlání jsem zamítla, chtěla jsem udržet tvar co nejčistší.

IMG_9147 IMG_9188


A jsou konečně tu a mám z nich velkou radost.

Času za jejich vzorováním je strašné spousty, toho zničeného materiálu a těch nočních šicht u počítače při křivkování výšivek! A přitom se na první pohled zdají Pelíšky tak jednoduché.

IMG_8874 IMG_8948


Malé děti milují něco vkládat někam, vytahovat a zase schovávat. Nejenže si tím trénují jemnou motoriku, ale je to pro ně ohromně zábavné, i když nám dospělákům to může připadat legračně primitivní. Velikost kruhu je přizpůsobena velikosti Mrňousků, na které jsem myslela už od začátku, protože celý Pelíšek evokuje máminu náruč.

IMG_8866 IMG_9206

IMG_9053 IMG_8929


První kolekce zahrnuje tyto 4 zvířátkové typy : vlka, kočku, lišku a zajíce. Následovat budou možná další, i když ne hned z důvodu velké časové náročnosti nejen vzorování, ale především samotné výroby. Jen pro představu: jeden muchláček potřebuje celou jednu hodinu (!) na vytvoření výšivky, z čehož vyplývá, že nebudu moci zahltit svět jejich velkým množstvím :) 

 

Dobré nápady nechodí každý den a tak jsem se rozhodla tyto své kousky ochránit a vzory zaregistrovat. Vždycky jsem nad kopírování svých hraček jen mávla rukou, alv tomto případě to neudělám právě pro tu neskutečnou pracnost, která je za tím skrytá. Děkuji za respektování.

Zpět do obchodu