Ušijte panence medvídka!

Oblékací panenky jsou má podzimní novinka. Pracovala jsem na ní velmi dlouho, střihy na jednotlivé módní kousky upravovala donekonečna týdny a měsíce, ale povedlo se mi dotáhnout jeden ze svých tajných snů: mít svůj vlastní krámek. Co, krámek, butik! A rovnou v Pařížské uličce :)

IMG_5193

IMG_5706_1


Úplně jsem se v tom pidikrámku našla a ráda bych svou radost přenesla i na ostatní, zvláště ty, co mají kolem sebe malé i velké holčičky a zároveň oplývají vášní k nůžkám a látkám. Pro ně tu mám fotonávod na medvídka pro panenku. Inspirujte se a ušijte panenkám medvídka, aby se jim hezky usínalo.

IMG_5703

Krok za krokem vám ukážu, jak na to.

IMG_5631

Medvídek má tělíčko vysoké 10cm.

IMG_5689

Na medvídka vám stačí malé kousky látek, dají se zužitkovat dokonce i docela maličké odstřižky. Podle šablony si obkreslete jednotlivé díly na rubovou stranu látek. Připočtěte přídavky na švy cca 6mm. Tělo medvídka můžete ušít z chlupaté látky (minky, flíz), na zadní díl tělíčka je potřeba více látky, díl se sešije ze dvou kousků, viz níže. Nožičky jsem medvídkovi původně šila z vaflového úpletu, které má hezkou strukturu, ale nebezpečí úpletů v této titěrné velikosti je jeho tahavost. Takže se může látka po ušití roztáhnout a medvídkovi se změní proporce. 

IMG_5632

Záda medvídka se šijí ze dvou dílů, zhruba uprostřed se ponechá malý otvor na otočení, čímž se umožní sešití celého těla pěkně vcelku i s nožkama.

IMG_5636

Takhle pak budou záda vypadat. Vpravo je přední díl těla se značkami pro všití nožek a uší.

IMG_5639x

Sešijte nohy, ruce a ouška. Šijete po čáře, po ušití odstřihnete cca 6mm od švu. 

IMG_5642x

Pak díly otočte z rubu na líc, můžete je vycpat kouskem dutého vlákna.

IMG_5643

Já všechny hračky plním dutým vláknem a pomáhám si plochým štětcem. Ten má oproti tyčce (třeba násady od vařečky apod.) tu výhodu, že štětinky vlákno hezky zachytí a posunou hlouběji do tvaru.

IMG_5645

IMG_5647

Nohy, ruce a ouška přišijte k tělu přesně na značky. Lépe se vám pak bude celé tělíčko sešívat. Ouška přeložte podle obrázku.

IMG_5650

IMG_5653

Pak oba díly k sobě přiložte lícovými stranami a sešpendlete. Šev na zádech tvoří osu těla, tak je třeba oba díly pěkně k sobě sesadit podle této osy.

IMG_5654

Nakonec sešijte (po čáře) a odstřihněte 6mm od švu.

IMG_5655

Otočte z rubu na líc a vyplňte dutým vláknem. Otvor na zádech zašijte matracovým (skrytým, zapošívacím) stehem.

IMG_5663

Čumáček si přišpendlete k tělu a to tak, že okraj založíte a na pár místech přichytíte.

IMG_5665

Pak jej pečlivě přišijte. Klidně si dejte dvě kolečka, aby se při hraní čumáček neutrhnul.

IMG_5668

Zbývá už jen dát medvídkovi výraz. Obličejové detaily můžete vyšít nebo, pokud použijete bavlněné plátno, tak i namalovat. Já si před vyšíváním oči vždycky naznačím špendlíky, aby mi zvířátko moc nešilhalo.

IMG_5670

Doplňte čumák, pusu, tvářičky a tlapky.

IMG_5671

IMG_5672

IMG_5691

Medvídek je hotový!

IMG_5693

IMG_5702

A klidně se pochlubte se svým medvídkem!

Sdílená radost je dvojnásobná radost :)

STŘIH V PDF FORMÁTU ZDE: 

medvídek pro panenku 

Zpět do obchodu