Kam s ním

Jak zarámovat tisky ode mne? Zde je pár tipů.

 

Pokud máte daleko do klasického rámařství, kde by vám obrázek zarámovali na míru i s paspartou, anebo na něj spěcháte, lze využít obchodní řetězce typu Kik, Jysk nebo Action.  Ikea je pro mnohé vzdálenostně nedostupná. Osobně se neostýchám nakupovat v Action nebo Kiku, i když jsou to opravdu velmi levné řetězce. Dokonce bych řekla, že jsem si některé jejich zboží zamilovala, protože v sekci dekorací najdete spoustu neskutečných kýčů a zbytečností, které já přetvářím do mé knížky Butik pana Barona. :)) Ale například v Action se občas dají pořídit běžně nedostupné rámy s vyvýšeným sklem, takže je mohu použít na obrázky s plastickými prvky.

Výhodou těchto rámů je nízká cena. Ta je ale vykoupena levnými materiály. Sklo je čím dál častěji nahrazeno plastovou folií, která je sice lehká, ale choulostivá na otěr. Po pár letech je folie zralá na vyhození. To lze vyřešit sklenářem, který vám na míru a za pár kaček skleněnou tabulku uřízne.

 

IMG_1239

 

Rámy v těchto obchodech bývají už dnes jen výjimečně ze dřeva, většinou jde o umělou náhražku, buď dýhovanou, která věrně napodobuje dřevo, v horším případě jde o čistý plast, na jehož povrchu to jde i vidět nebo dokonce jen lisovaný papír. Já se k podobným rámům uchyluji ve chvíli, kdy není nic jiného k mání a nebo když má rám vnitřní paspartu se seřízlým okrajem. Tu v některých rámařstvích totiž ani nedělají. Při vhodných příležitostech pak obrázek s paspartou přerámuji.

Dávat reprodukci do pasparty s lemem, tedy potažené knihařským plátnem, mi osobně nedává smysl. Pokud tedy nejde o tisk na archivní papír se signováním.

 

IMG_1262

 

Výraz obrázku se mění podle barvy a typu rámu a pasparty. Záleží také, jaký máte doma styl, zda čistě moderní, kam se zdobné rámy nehodí, nebo mišmaš (který mám ráda já), kde zlatý rám přitáhne pozornost nebo navodí staromódní atmosféru.


IMG_1256


Prostor kolem obrázku (pasparta) někomu lahodí, někomu ne. Vyberte si takovou velikost rámu, která vám bude nejlépe vyhovovat. Zde je ukázka stejného rozměru obrázku (A4) a jak vypadá, když má paspartu nebo nemá. Bílou paspartu je samozřejmě možné vyměnit za barevnou a barevně vyvážit celý obrázek.

 

IMG_1242x

 

Obrázky u mne pořídíte ve velikosti A4 (velký školní sešit) nebo A3 (velká kreslící čtvrtka). Některé obchody mají omezenou nabídku velikostí a je potřeba trochu zapátrat ve svém okolí. Hodně štěstí!

 

kentaur A3 4

 

Zpět do obchodu